ÄÄNESTYS

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ikkunamaalaus on valmis. On aika tarkastella teosta yhdessä ja antaa sille nimi. Aamupiiriläiset katsovat abstraktiota päät kallellaan; miten nimetä joku, joka ei ensisilmäyksellä esitä oikeastaan mitään?

Ehdotuksia alkaa kuitenkin tupsahdella: nimeksi tarjotaan sinistä, punaista, oranttia, keltatta… Pienimpien keskuudessa on näköjään käsitetty, että maalauksessa olevia värejä tässä tunnistellaan. Miksipä ei, mutta odottelen vielä jonkun tuovan hieman kokonaisvaltaisemman näkemyksen esille. Sitten yllättäen Teoreetikolla (4) onkin sellainen.
– Velho.
– Ahaa, siis sellainen salaperäinen olento?
– Ei. Velho!
– Jaaha, kirjaan ehdotuksesi tähän paperille: Velho…
– Ei! Mä sanoin velho!
Ymmärrän hetkessä hänen ehdotuksensa ja tulkintani kohtaamattomuuden: Ärrän puuttuminen on aiheuttanut sekaannuksen.
– Verho, hieno ehdotus ikkunamaalaukselle! Onko vielä muilla ehdotuksia?
Nelivuotias harvasanainen tekee matalalla hiljaisella äänellään nimiehdotuksen, jonka tunnistaminen on vaikeaa.
– Hsvan.
– Anteeksi, nyt en kuullut…
– Huvs-na!
– Joo-o… Voisitko kuitenkin vielä yhden kerran sanoa sanan?
Vieressä istuva ystävä ottaa tilanteen reippaasti halutuun.
– Se sanoo Husvarna. Se on sen rossimopon nimi!
Harrastajakaveri tulkitsi kerralla epäselvyyden ja kirjaan ehdotuksen Husqvarna.

– Velho.
Tämä Ehtiväisen ehdotus onkin jo entuudestaan tuttu. Varmistan kuitenkin vielä, että olemme sanan merkityksen kanssa samoilla linjoilla, ja hän tarkentaakin sanan sisältöä kehonkielellä.
– Se velho on semmonen, joka tekee näin.
Hän tekee käsillään muutamia laajakaarisia, loihtivia liikkeitä. Nyt ei ole ainakaan kyse verhosta.

– No niin. Meillä on täällä kolme ehdotusta: Verho, Husqvarna ja Velho. Nyt kaikki, jotka äänestävät Verhoa, nostavat kätensä ylös. Käsiä, jopa käsipareja, nousee runsaasti. Samoin tapahtuu kahden muun ehdotuksen kohdalla. Äänestysprosentti hipoo kahtasataa, joten on syytä täsmentää kertaalleen äänestyksen idea: vain yhdelle ehdotukselle viitataan eli annetaan ääni. Äänestyksen uusinta ei kuitenkaan mainittavasti korjaa tilannetta.

Sekavaa vaalitapahtumaa selkeyttää ehdotukseni siitä, että aikuiset saisivatkin tällä kertaa äänestää teoksen lasten kolmesta nimiehdotuksesta. Ehdotus hyväksytään innokkaasti ja kun voittajaksi valikoituu Velho, kaikki vaikuttavat tulokseen tyytyväisiltä.

Äänestysväki alkaa jalkautua omiin tehtäviinsä. Eturivin Pieni on näyttänyt nauttivan tällaisesta yhteisestä osallistumisesta, jossa voi tuoda äänensä esille. Hän viipyilee penkillä, viittaa ja vastaa hieman jälkijunassa itsekseen.
– Orantti!

***

LOISTAVAT TUIKKULYHDYT

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Herkkää valoa
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tunnelmaa
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lämmintä loistetta
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Valoa pitsin takaa
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Valmis lyhty
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tarvikkeet

Tarvikkeet: Pieniä (halkaisija n. 10 cm) kakkupapereita, jotka on helppo puolittaa tähän tarkoitukseen ja joiden reikäkuviointi on pienikokoista. Erikeeperiä (tai vastaavaa liimaa) vedellä hieman laimennettuna, sakset, sivellin, lasipurkki ja led-tuikku (HUOM! ohje on suunniteltu vain LED-TUIKULLE).

Sivele lasipurkin alaosasta alue kerrallaan liima-vesiseoksella ja kiinnitä siihen kakkupaperin puolikas. Sivele paperi seoksella myös päältä päin. Jatka, kunnes purkki on päällystetty. Paperiosioita voi hyvin asetella  päällekkäinkin. Käytä yläosaan pieniä paperiosioita täyttääksesi aukot. Kiinnitä purkkiin halutessasi naru tai nauha.

Kuvat: Leena Ahtela

Käyhän taas kurkkaamassa Päiväkodin elämää Fb-sivuja. Siellä on lyhyitä, hyväntuulisia päivityksiä viikon varrelta  Tykkäämällä sivuista pysyt menossa mukana! :)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.