HEI, ME VÄLITETÄÄN!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sadat helmet pyörivät lattialle. Niiden pujottelija näyttää häkeltyneeltä keskeneräinen helminauha kädessään. Ryhmässä syntyy muutaman sekunnin utelias hiljaisuus ja mangustimaista tilanteen tarkkailua, kunnes ensimmäinen vapaaehtoinen jättää oman leikkinsä ja rientää apuun. Sitten toinen ja kolmaskin. Muutama avustamista vielä vakavasti harkitsevakin tekee lopulta päätöksensä ja liittyy talkoisiin. Hetken päästä pujottelija ja auttajat ovat taas omien tekemisiensä ääressä. Yhteisöllinen hyvä mieli ja välittämisen meininki – sen voi vahvasti aistia.

Meillä kyllä välitetään. Sen huomaa päivittäin pienistä asioista; näppärä avustaa haparoivaa paidan napittamisessa, surumielistä yritetään piristää ja kompastuessaan polvensa satuttaneelle haetaan kiireen vilkkaa porukalla aikuisen apua. Eskarilainen siirtää nuoremmalle omaksumaansa tietotaitoa ja asettelee tämän sormet hellävaraisesti oikeaan otteeseen kynän ympärille. Meillä jaetaan, lohdutetaan, kannustetaan ja ollaan yleensäkin ymmärtäväisiä lähimmäisiä kohtaan. – Liian hyvää ollakseen totta?

Asioilla on puolensa. Niin välittämiselläkin. Meillä todella huolehditaan yhteisesti sovittujen sääntöjen ja käytäntöjen mukaan toimimisesta. Siis seurataan hyväntahtoisesti, mutta tinkimättömästi, että kaveri toimii oikein. – Itsestä ei aina ole niin väliä. Yhteisön kontrolli ulottuu niin vessan vetämiseen, käsien pesuun, jonossa ohittelemiseen ja leikkivälineiden keräämiseen kuin kiitos- tai anteeksi-sanan muistamiseen. Jonkun jättäminen leikin ulkopuolelle puhuttaa myös ryhmän jäseniä.

Niin, kyllähän meillä myös kinastellaan, nahistellaan, ärsytetään ja tapellaan, aivan niin kuin kuuluukin. Siis harjoitellaan sosiaalisia taitoja monipuolisesti; hiotaan liikoja särmiä tai hankitaan niitä tarpeellinen määrä. – Arjen siedätyshoitoa elämää varten.

Välittämiseen ajaa myös kollektiivinen uteliaisuus; lähes näkymätöntä paperihaavaansa laastaroitavaksi tuoneen ympärille kokoontuu välittömästi tiedonhaluisten tiivis rinki. Halutaan tietää ”mikä sillä on, tuleeks siltä verta ja haetaanks se kotiin?”. Laastaroitava saa vertaistukea ja kuulee lohdutukseksi toisten omakohtaisia rankkoja sairauskertomuksia.

Kahdenkeskeiset aikuinen-lapsi-keskustelut ovat joskus mahdottomia, koska muutkin yhteisön jäsenet haluavat tietää ”mitä se sanoo, mitä se on tehnyt, onks sillä iloinen vai surullinen mieli? Yksityisyyttä tuntuu olevan vaikea käsittää tai hyväksyä.

Ryhmässä sometetaan aktiivisesti, ilman aparaatteja; vain yhden tarvitsee saada vastaus kysymykseen ulkoillaanko tänään kura-asuisina vai ei. Saatu hyvä tai huono uutinen leviää hetkessä laajalti ja sitä kommentoidaan tykkäyksin tai nurinoin. Kurahousuvälittäminen koetaan todella tärkeäksi: Syntyy hirveä haloo, jos joku pääsee jollakin syyllä laistamaan suoja-asustaan, koska ”sitte sä kastut ja tuut kamalan kipeeks”.

Tärkeisiin yhteisössä viestittäviin asioihin kuuluvat saapumis- ja kotiinlähtöilmoitukset; Valpas kuuluttaa aamuiset tulijat ja satunnaiset päivystäjät taas kailottavat iltapäivisin pihalta tapahtuvat noudot. Viesti viedään noudettavalle tarvittaessa aivan korvan juureen asti.
–Sut tultiin hakemaan. Sun äiti tuli! Sun pitää lähteä! Kerää ensin lelut…

Kaksi viisivuotiasta taluttaa pihalla pientä taapertajaa. On palkitsevaa hoivata tepasteluasteella olevaa ja tuntea huolehtimisen vastuuta. Trio asettuu eteeni ja jää siihen kuin jotain odottaen.
–No, mitäs?
Toinen taluttelija osoittaa hoivattavaa kuin kyseessä olisi itsestäänselvyys.
–Tällä valuu räkä. Niistä se.
Sitten varttuneet katsovat toisiinsa. On toisen vuoro puhua.
Me tuotiin tää sulle, kun me mennään keinumaan. Tää ei vielä osaa keinua.
Välittämiselläkin on rajansa. – Ja rajapyykki voi pienten kohdalla huolettomasti olla vaikkapa siinä, missä välitettävän nenä valuu eivätkä hänen keinuntataitonsa ole vielä kunnolla kehittyneet. – Onneksi välittämisen voi silloin vielä ulkoistaa.

*

Kelmumaalaus

Sarjakuva, kuvasarja, triptyykki – miten vaan. Tausta tehtiin kelmumaalaustekniikalla. Akvarellipaperille maalattiin peiteväreillä vihreän ja keltaisen sävyjä. Pinnan ollessa vielä hyvin kostea, sen päälle aseteltiin poimuttaen ja taputellen muovikelmua. Kelmua saa olla runsaasti enemmän kuin paperin ala, jotta poimutuksia syntyy riittävästi. Työn annetaan kuivua vähintään tunnin ajan. Kelmu poistetaan ja työn annetaan vielä kuivahtaa. Kelmumaalauksella voi toteuttaa kauniita taustoja monenlaisille töille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tarina pääsiäistipusta, joka löysi kukan, toteutettiin yhdessä 6-vuotiaan Jasperin kanssa.
Levitä talouskelmu märän maalauksen päälle. Poimuta ja taputtele kalvoa. Anna kuivua noin tunnin ajan. Poista kelmu ja anna vielä kuivua.
Kelmu aseteltuna maalauksen päälle.

 

13 vastausta artikkeliin “HEI, ME VÄLITETÄÄN!”

  1. Omat lapset saavat viettää päivänsä isovanhemman hoivissa, käyvät kyllä yhteisöllisyyttä ja ryhmässä toimimista harjoittelemassa erilaisissa kerhoissa ja muskareissa jne.

    Itse olen tehnyt töitä jonkinverran päiväkodissa ja siihen päälle nämä kirjoituksesi! Saavat kyllä ajoittain ajattelemaan, miten paljon hyvää mahtuisi päiväkotilaisen päivään! Kirjoitat ihanan lämpimästi ja elävästi.

  2. Tämä sun blogisi on kyllä vertaansa vailla! Niin elävästi kuvattuja hetkiä päiväkodin arjesta, että silmät kostuu ja nauran ääneen vuorotellen lukiessa. Kiitos! 🙂

  3. Aivan ihana blogi! <3 Itsekin töissä päiväkodissa ja ihana lukea kuinka joku osaa pukea niin ihanasti sanoiksi päiväkotielämää juuri oikeasta näkökulmasta-lasten! <3 Saako näitä printata päiväkodin seinälle jos laitan blogin osoitteen?

  4. Jälleen kerran niin Leenamainen teksti. Aivan loistava. Milloin sulta ilmestyy kirja? Näitä tekstejä soisin jokaisen valmistuvan lastentarhan open lueskelevan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.