LOMA

 

Kisulahti   
Touhumaa 
Mökkiviikko
Laivaristeily
Höp-löp
Maatilan eläimet
Elämysmaa
Kärpänniemi 
Viikonloppu mummolassa
Korkeasaari
Merimaailma
Buumimaa
Jotain vielä…

Loman toimintasuunnitelma on vanhempien mielestä melko kattava ja monipuolinen. Sen myötä ollaan sekä maalla että merellä – ilmaan ei nyt tällä lomalla millään ehditä. Ja Pienelle varmasti karttuu elämyksiä. On sitten hänellä mitä muistella.

Puuttuukohan vielä jotain? Aika paljon onkin jo loman puoliväliin asti ehditty, koska tämä kesä mennään niin sanotusti lapsi edellä, onhan talvi ollut niin rankka ja kiireinen. Käpylehmäajan metodit eivät tässä toimi; lapsi haluaa todellista toimintaa ja aktiviteetteja.

Myötätuntoiset ajatukset niille vanhemmille, jotka eivät pysty, jaksa tai halua toteuttaa täydellistä lomaturneeta. Jospa tosiaan palattaisiin loman alkulähteille; ei kiirettä, ei suorituksia, ei yksityiskohtaisesti suunniteltuja Touhumaasta toiseen-maratoneja, jonotuksia ja hermojen kiristelyä. Eihän kodin tarvitse olla ohjelmatoimisto eikä vanhempien ohjelmatoimiston vastuullisia pyörittäjiä. Poiketaan kuitenkin sen verran rutiineista, tehdään asioita uudella tavalla, yhdessä ja kaikessa rauhassa, niin että arjesta tulee lomaa. Yleisimmät (ja innostuneimmat) lomapalautteet päiväkotilapsilta ovat vuosien ajan kertoneet melko tavallisista asioista:

– sain valvoa
– käytiin uimassa
– leivottiin / tehtiin ruokaa yhdessä
– käytiin eväsretkellä
– pyöräiltiin
– leikittiin
– olin yöpuvussa koko päivän
jne.

Pieni on lomansa ansainnut. Aikaiset herätykset, päiväkodin hälinä, kiireiset arkirutiinit, kerhot ja harrastukset, nyt on aika huilata. On hitaiden aamujen, pitkäkestoisten leikkien, luonnon tutkimisen, lätäköissä hyppimisen ja uusien taitojen oppimisen aika.   ̶  Ja vain oleilun ja joutenolon aika. Ihana, odotettu kesälomatunnelma voi löytyä läheltä  ̶  vaikkapa piknikillä olohuoneen lattialla.

Todellista lomaa pienille ja isoille!

9 vastausta artikkeliin “LOMA”

 1. Kiitos kannanotosta!
  Ja terveisiä päiväkodin kesäpäivystyksestä toiselta laidalta Suomea!
  Kaikki lapset eivät siis suinkaan lomaile kesällä lainkaan, vaan päiväkotiarki pyörii kesälläkin, kuten aina. Paitsi että hoitokavereina on nyt muista päiväkodeista yhteen kerätty sakki ja hoitajinakin tuttujen lisäksi tuntemattomia naamoja.

  1. Hei Nimetön! Tiedossa on myös tuo tilanne: kaikilla lapsilla ei ole lomaa lainkaan. Se onkin sitten aivan oma aiheensa – ja todella surullista. Päiväkodin kasvattajat kuitenkin tekevät paljon sen eteen, että näidenkin lasten kesässä olisi elämyksiä ja mukavia kokemuksia.

   1. Se, ettei ole lomaa kesällä ei välttämättä tarkoita, etteikö olisi lomaa lainkaan. Joillakin aloilla vuosilomat pidetään kesälomakauden ja matkailusesongin ulkopuolella. Esimerkiksi muuan (lapseton) rehkii kesät rakennuksilla ja lomailee syksyllä hirvijahdissa.

 2. Ihanaa, juuri näin! Meillä parhaat lomamuistot (sekä lasten, että aikuisten) syntyy juurikin noista “pienistä” asioista. On ihanaa viettää aikaa koko perheen voimin ilman stressiä ja olla vaan.

  1. Minun parhaat kesälomamuistoni ovat kyllä Legolandista ja Fårup sommarlandista. Tanskaa lähempää ei muinaisella 80-luvulla löytynyt puuhamaata. Oleilulle on aikansa, mutta näitä tämäntyyppisiä matkakohteita taitavat väheksyä eniten ne, jotka eivät itse päässeet mihinkään. Kun tässä joutui pahimmat vauva- ja taaperovuodet oleilemaan kotosalla, niin koko perhe nauttii siitä, miten lomalla pääsee reissaamaan, näkemään ja kokemaan.

 3. Niin hyvä kirjoitus. Usein unohtuu normaali perheen kassa olelu. Vanhemmat voivat antaa aikaa lapsilleen ja olla heidän leikeissään ja jutuissaan. Uskon että kiireisen ajan jälkeen 4vk olisi hyvä rauhoittua. Toki pien pyrähdys höpöhöpömaahan paikallaan.

 4. Voi että mie niin aina odotan näitä sun kirjoituksia, älä koskaan lopeta kiitos 🙂 Ja tuli hyvä mieli kun meillä on melko vapaat lomasuunnitelmat eli mitä jaksetaan ja lompsa antaa myöden 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.