POIKKITAITEELLISTA (ja viikon vinkki: kahvimaalaus)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tässä me olemme; pieni ryhmä kodikkaasti taidetta tekemässä, jokainen oman tehtävänsä parissa. Tarkka ja Pohdiskelija (5) tekevät keskittyneesti kolmivaiheista repimis-, liimaus- ja maalaustehtäväänsä. Viereiseen pöytään asettuneet ikätoverit, Eläväinen ja Ehtiväinen, ovat jo siitä suoriutuneet rennolla, minimalistisella ja hyvin nopealla tyylillään.

Pinkki (5) on myös suorittanut ohjatun tehtävänsä, hänkin omaan tyyliinsä; joutuisasti, mutta kuitenkin pikkutarkasti. Hän siirtyykin omaan vapaaseen tuotantoonsa Eläväisen ja Ehtiväisen pöytäkuntaan. Hän valmistaa  isälleen syntymäpäiväkorttia ja käyttää sen työstämiseen desin  liimaa, useita paperikerroksia sekä erilaisia dekoratiivisia efektejä. Hän myös raportoi kaikki painavan teoksensa työvaiheet siinä toivossa, että meluisat Eläväinen ja Ehtiväinen kiinnostuisivat teoksesta. He eivät kiinnostu.

Eläväinen ja Ehtiväinen hankaavat voimakkain ja rytmikkäin vedoin liiduillaan papereilleen mustaa vahapintaa ja kuvailevat innostuneina jonkinlaisia ihmisen ja luonnonvoimien kamppailutapahtumaa. Äänitehosteet tukevat aihetta. Heidän taiteensa kulkee aivan omia, kritiikistä piittamattomia latujaan. Tekijöidensä postmoderniin tyyliin se voi välillä taipua myös vapaapainiksi. Kuten juuri nyt.

Pinkki katselee lattialla temmeltävää paria ja huokaa raskaasti. Hänen äänessään on kyllästyneisyyttä ja tätimäistä vibraattoa, kun hän kurkottaa lattiatasolle ja ehättää ennen minua.
–Voisitteks te rauhottua!
Duo E & E ei reagoi näin vähäisiin desibeleihin. Puutun asiaan ja muistutan kuuluvalla äänellä työrauhasta ja auttelen taiteilijat takaisin papereittensa ääreen.

Taiteen kuuluu olla vapaata, sitä ei saa kahlita, eikö niin? Jo Pinkin katseesta saattaa päätellä, ettei äskeinen poikkitaiteellinen performanssi mitenkään palvellut taidetta saati yleisöä. Työrauha kuitenkin palautuu, ja liitujen innokas hinkkaaminen papereihin jatkuu, kuin mitään katkosta ei olisi ollutkaan.

Ehtiväinen kääntelee paperiaan rullalle ja ehdottaa kaverilleen heidän yhteiselle kuvalliselle projektilleen dramaattista loppua. Eläväinen innostuu heti asiasta ja varsinkin paperin uudesta muodosta. Rullille onkin selkeästi tilausta; seuraa lyhyt ja kohtalokas paperimiekkailu.
–Nyt nää kuoli.
–Joo. Nää kuoli.
Pinkki seuraa loppunäytäntöä nyppien samalla kuivunutta liimaa käsistään. Hän asettelee sitten itsevarmasti säärensä toisen päälle. Hänen äänessään on nyt vibran lisäksi elämänkokemuksen ja faktatiedon tuoma sointi.
–Ette te kuole, kuulkaa, ku vasta vanhoina.  Ensin meistä kaikista tulee ukkeja tai mummoja ja sitten vasta kuollaan.
Hiljaisuus. Tyrmistynyt hiljaisuus.
E & E tuijottavat vuoroin Pinkkiä ja toisiaan. He nostelevat kulmiaan.
–Hä?
–Mitäh?
Muutaman sekunnin pysähtyneisyyden jälkeen he tarttuvat kuin yhteisestä sopimuksesta uudelleen paperitötteröihinsä. Huoneen täyttää pienten uurastavien taiteilijoiden työn äänien lisäksi kahden paperitötterön aiempaa huomattavasti hillitympi mäiskintä.

Ei taidetta voi kahlita.

 

 

TÄSSÄ VIELÄ SE KAHVIMAALAUSASIA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kahvilla (ja miksei teelläkin) maalaten saa paperiin helposti vanhan ja kellastuneen sävyn ja ajan patinaa. Kahvi antaa esimerkiksi reunoiltaan revitylle, vahaliidulla piirretylle aarrekartalle hienon silauksen. Työhön voi käyttää aivan tavallista jäähtynyttä kahvijuomaa. Googlaamalla aiheesta kuvia (coffee painting) löytyy lisää inspiraatiota.

Viskariryhmäläiset tekivät sanomalehtiviikon innoittaman työn, jonka yhtenä vaiheena oli kahvimaalaus.
1. Leikkaa sanomalehdestä tekstejä ja kuvia.
2. Liimaa ne tukipaperille.
3. Revi reunat rosoiseksi.
4. Maalaa kappale kahvilla ja anna kuivahtaa hetken.
5. Maalaa kappale liima-vesiseoksella (muovin tai kernin päällä, jotta se irtoaa helposti). Pinnasta tulee kiiltävä ja kestävä. Tämä työvaihe ei ole välttämätön. Se hieman käpristää paperia.
6. Liimaa teos kehyskartongille.
7. Lisää kolmiulotteisuutta sijoittamalla työn ja kehyksen väliin esim. pieniä korkkeja tms. kohottajia.
8. Liimaa lopuksi (tai ennen liimakäsittelyä) jokin kuva huomionherättäjäksi tai tehosteeksi. Me kuvasimme taiteilijan seepian sävyissä vanhan ajan tyyliin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Revi,maalaa kahvilla ja viimeistele liimalla.

 

Kolmiulotteisuutta minikorkeilla
Kolmiulotteisuutta minikorkeilla

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaikki kuvat ovat kirjoittajan.

4 vastausta artikkeliin “POIKKITAITEELLISTA (ja viikon vinkki: kahvimaalaus)”

  1. Hei, taas sai nauraa kyyneleet silmissä – perjantai-illan ilo! Kiitos aivan valtavan ihanista teksteistä, hyvistä vinkeistä.

  2. Hei! Löysin blogisi yllättäen. Sinulla on ihana tyyli kirjoittaa arjen sattumuksista. Lukiessani näin oman eskariryhmäni edustajia vastaavissa tilanteissa. Kiitos päivän piristyksestä! Tänne palaan varmasti takaisin.
    Mukavaa viikonloppua!
    terveisin “pitkän linjan” eskariope

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.