Sivulaukkaa

Ryhmän nuorin, 3, ottaa muutaman kruisailevan sivulaukka-askeleen ja kurvaa vauhdikkaasti vessaa kohti. Vessa ohittuu, kun hän näkee naulakolla jotain mielenkiintoisempaa; joku on tehnyt hienon valinnan lelupäivänä, lokerossa on monsteriauto. Hän hipaisee varovasti autoa ja hänen katseensa on täynnä ihailua ja innostusta. Jalkaparin jazzahtavasta poljennosta päättelen, että hänen pissahätänsä yltyy. Saattelen hänet määränpäähän. Hän palaa hetken kuluttua vessasta – sivulaukaten. Muistitko pestä kädet? Hän palaa vessaan.

Toimitus kestää. Ja kestää. Käyn tarkistamassa tilanteen. Vesielementti on lumonnut hänet jälleen kerran. Pienet kädet yrittävät kahlita hanan säätelemää virtausta, tunnustella veden painoa ja muotoa ja muuttaa sitä ilmavammaksi pumppusaippuan avulla.  – Ja mikä huippua; vaahtoa tunkee mystisesti ilmoille myös lattiaritilän kautta! Hän pyytää innoissaan minua katsomaan sitä. Pyyhimme yhdessä hänen kätensä ja hän palaa ryhmään – sivulaukaten.

Isommat ovat valinneet leikkinsä ja tehtävänsä. Pienin luo yleissilmäyksen ja astelee hakemaan pelilaatikon. Hän asettelee pelilaudan pöydälle ja nappulat sinne tänne laudan päälle. Viereinen tyttötrio vaihtaa keskenään tää-on-niin-tätä -katseita. Hello Kitty-paitainen ilmoittaa, ettei sitä peliä noin pelata. Kaksi muuta pinkkiä huokaisee säälivästi. Trio asettuu myötätuntoisesti hänen ympärilleen ja tätimäinen opastus oikeinpelaamiseen alkaa. Sessio kestää muutaman minuutin ja keskeytyy siihen, että Pienin laskeutuu tuolilta pöydän alle ja häipyy sitä kautta. Sivulaukaten.

Pienin valitsee autorataporukan ja ujuttautuu mukaan. Täällä selvästikin nautitaan reilusta meiningistä ja vauhdikkaasta menosta; autot singahtelevat, ratarakennelma horjuu ja vaarallisia tilanteita riittää. Aamupäivän vaeltelu on päättynyt; tämä on hänen genrensä. Hän huudahtelee mukana, tavoittelee ääneensä jonkinlaista möräkkää sävyä ja onnistuukin siinä. Joku huomauttaa hänelle säännöistä, mutta ylipäätään häneen suhtaudutaan suojelevasti ja ymmärtäväisesti.

Pienin ehtii päivässä paljon. On niin paljon tutkittavaa ja selvitettävää, etsittävää ja löydettävää. Ryhmän nuorimpana on yritettävä pysyä porukoissa mukana, olla iso vaikka onkin pieni. Sen hän on jo ymmärtänyt, että pienen pojan on aina tarvittaessa hyvä oppia pinkaisemaan, livahtamaan, kipaisemaan tai karauttamaan. Ja ennen kaikkea oppia tekemään se tyylillä – vaikkapa sivulaukaten.

Yksi ajatus artikkelista “Sivulaukkaa”

  1. Nämä aivan loistavasti kerrotut tapahtumat päiväkodin arjesta erilaisine lapsineen saavat sydämen sulamaan… juuri näinhän se on, voi kunpa me kaikki kasvattajat, itseni mukaan lukien huomaisimme ja näkisimme näitä arjentilanteita samalla tarkkuudella ja herkkyydellä kuin sinä Leena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.